ONTSTAAN EN GESCHIEDENIS

 

De “Sjatties” uit het Limburgse Bree, werd gevormd door de kwaartsjeslummels Leo Jaeken en Danny Babeliowski, Danny’s ega Sonja en dochter Karen. Onlangs zijn ze nog versterkt door de tweelingsdochter Sanne  en vriend Chris Jaeken.

Tijdens het jaar 2006, werd Danny Babeliowski door de carnavalsvereniging “De Kwaartsjeslummels” aangesteld als Stadsprins voor de Stad Bree. Leo Jaeken was lid van de prinsencommissie en uiteraard werden beiden al heel snel goede vrienden.

Danny, was reeds sinds zijn jonge jaren bezig met muziek; trompet en slagwerk was van in het begin zijn grote passie. Hij volgde lessen aan de plaatselijke muziekschool en vervolgens les bij de toen bekende trompettisten Hubert Grossard en Georges Moreau. In de muziek heeft hij zowat alle watertjes doorzwommen, van harmonie tot blaaskapel, van orkest tot countryband, enz..

In 1996, zijn oudste dochter Ellen was jeugdprinses in Bree, sloeg de carnaval microbe toe en het jaar nadien was hun eerste carnavalsschlager al een feit. Het nummer “ich ki-jk zuu gèèr noa VT-4”, was bij het Carnavallisima-festival meteen een schot in de roos. De persprijs, publieksprijs en 2°de plaats waren prachtige en verdiende prijzen. Er volgden de jaren nadien nog vele mooie carnavalschlagers die mee deden voor een prijs op dit bekende Limburgs liedjesfestival. 

In Danny’s prinsenjaar, 2006,  pakte hij uit met een eigen prinsenlied, “maak toch geine ambras”. Het nummer werd in de studio opgenomen samen met één van zijn drie dochters, Karen.

Leo Jaeken maakte op dat moment reeds een 20-tal jaren deel uit van de “Kwaartsjeslummels”.  Net als Danny had Leo een grote liefde voor muziek en zang, hetgeen duidelijk naar voren kwam tijdens de vele carnavalsactiviteiten gedurende dat Prinsenjaar. Samen met Sonja, Danny’s echtgenote, werd er gezongen tot in de vroege ochtenduurtjes.

Leo was trouwens ook niet aan zijn proefstuk toe. Zelf nam hij in het verleden reeds verschillende carnavalschlagers op, in die tijd nog op 45-toeren vinyl, met titels o.a. zoals “suzemiezemuzeke” en “Wèè hèèt dich det kusse toch geliêrd”.   

Prompt werd besloten om een nieuwe schlager op te nemen door Danny, Sonja, dochter Karen en Leo. Het nummer, “Pak mich ins vast” werd al snel uit volle borst meegezongen en bracht spontaan de polonaise op gang. Uiteraard kon het dan ook niet bij dit ene liedje blijven en snel doken ze opnieuw de studio in. Ook moest er nu een naam voor het groepje komen …………. en zo werden “DE SJATTIES” geboren.  Na 6 jaren voelde ook de tweelingsdochter Sanne en vriend Chris Jaeken zich geroepen om mee te gaan zingen, wat de “Sjatties” nu naar 6 leden bracht. 

Nadat papa Danny in 2006 Stadsprins van de Kwaartsjeslummels in Bree was, vriend Chris in 2002 Prins van de Papbugels in Bocholt, is een van onze zangeressen, Sanne, in 2018 Prinses geworden bij de Papbugels in Bocholt.                        

Sinds het ontstaan van de groep worden er jaarlijks enkele nieuwe nummers opgenomen, hetgeen zich uiteindelijk vertaald in een prachtig gevarieerd repertoire van ambiance nummers.  Een overzicht vindt U in "Muziek beluisteren" of "Video Optredens".

Carnavalszittingen, schlagerfestivals, frühshoppen en andere leuke feestjes zijn voor hen de momenten om hun gezellige liedjes te zingen. Een optreden is voor hen pas geslaagd wanneer het publiek spontaan de polonaise opstart en “echt” genoten heeft van hun warme, sfeermakende nummers. Sonja en Danny, Karen, Sanne en Chris, en Leo hopen U zeker eens te verrassen met één van hun optredens.